3 tips om uw steriele ruimte correct te reinigen

Consultancy   Critical cleaning   TRU academy  

Een steriele ruimte kan er perfect proper uitzien … maar als het aanwezige team niet correct werkt, is dat bijzaak. Drie factoren hebben een impact op de steriliteit van een ruimte: de mensen, de materialen én de manier van reinigen en desinfecteren. In deze blog verduidelijken we hoe u een A/B-zone – de meest strikt gereglementeerde cleanroom van allemaal – het best reinigt én rein houdt.

MENSEN

Gelimiteerd = gecontroleerd

Het lijkt misschien evident, maar het is een zeer belangrijke richtlijn: beperk het aantal mensen in uw A/B-cleanroom. En we bedoelen daarmee niet binnen een bepaald tijdframe, maar áltijd. Zowel bij de productie- als de reinigingsprocedure.

Moet iemand niet noodzakelijk in de cleanroom zijn? Dan blijft die persoon buiten. Wilt u uw cleanroom laten zien in functie van een bedrijfsbezoek? Ook dan is een extra persoon toelaten not done.

Overal(l) geslaagd

De werknemers die wel toegang krijgen, moeten een strenge omkleedprocedure volgen. Doen ze dat niet, dan brengen ze de steriele ruimte in gevaar.

Om die handeling echt goed onder de knie te krijgen, bieden we bij TRU trouwens professionele opleidingen aan. Daarin leren we aan hoe u op een volledig steriele manier een overall aantrekt. En dat is lang niet zo eenvoudig als het lijkt. Zeker niet als u weet dat er verschillende soorten pakken bestaan.

Aan het einde van de training volgt een test. Zodra u omgekleed bent volgens de aangeleerde procedure, nemen we stalen. Dat doen we op de handschoenen, de borststreek en het stuk pak dat het voorhoofd bedekt. Zowel de omkleedprocedure als de staalafname herhalen we drie keer. Werd het pak niet correct aangetrokken en registreren we micro-organismen? Dan slaagt u niet en is extra opleiding noodzakelijk.

Tip: neemt u binnenkort een A/B-zone in gebruik? Test dan vooraf de gebruiksvriendelijkheid van verschillende overalls!

MATERIALEN

Essentieel versus extra

Sta alleen de noodzakelijke materialen toe in uw cleanroom. Overbodige items zoals smartphones – een broeihaard van bacteriën trouwens! – horen er niet thuis. Het materiaal dat wel naar binnen mag, moet nauwkeurig gesteriliseerd worden in een autoclaaf. Kan dat niet? Veeg het dan op zijn minst grondig af met een sporicidemiddel om micro-organismen te doden.

MANIER VAN REINIGEN EN DESINFECTEREN

Op wijze wijze

Last but not least: proper staat niet gelijk aan steriel. Dat betekent dat ook alle reinigingsmaterialen steriel moeten zijn. Denk aan steriele moppen, doeken … Bovendien gebruikt u het best, naast een schoonmaakmiddel en breedspectrum desinfectans, ook een sporicide. Want hoe belangrijk de desinfectiefase ook is, alles start bij een correcte reiniging.

Wilt u uw werknemers door ons laten opleiden? Of wilt u een beroep doen op onze cleanroom cleaners? Neem dan gerust contact op voor  een vrijblijvend kennismakingsgesprek.