Cleanroom cleaning: meer dan een grondige schoonmaakbeurt

Critical cleaning  

Op 1 augustus 2023 werd de Europese regelgeving rond het produceren van medicijnen stevig opgefrist. In de wetgeving staat nu duidelijk beschreven dat het schoonmaken van cleanrooms twee stappen vereist: reinigen én desinfecteren. Een boost voor de kwaliteit van cleanroom cleaning. Het ideale moment dus om bestaande processen stevig op te boenen. En alvast in een blog nog even het verschil tussen ‘gewoon’ poetsen en cleanroom cleaning onder de microscoop te leggen voor een loepzuivere analyse.

Specifieke expertise

Met dweil, stofzuiger en poetsdoek in de aanslag houden duizenden poetsmannen en -vrouwen onze werkplekken dagelijks schoon, waarvoor veel dank! Maar niet op elke werkvloer komen ze steriele ruimtes, centrifuges en geneesmiddelen tegen. Het reinigen van cleanrooms is dan ook geen alledaagse schoonmaakklus. De strikte wetgeving en kans op contaminatie vergen specifieke expertise en opvolging. En dat kan niet ieder schoonmaakbedrijf garanderen. Jammer, want dat is nochtans dé sleutel tot succes om contaminatie te vermijden in cleanrooms en labo’s. Door een gebrekkige reiniging ontstaan er namelijk micro-organismen die uw onderzoek of productie in gevaar kunnen brengen. En dus heel wat gevolgen met zich meebrengen.

Minutieuze schoonmaakbriefings

Een perfect schone ruimte? Die begint … buiten de cleanroom. Met medewerkers die een grondige opleiding en voortdurende coaching krijgen. Van de strikte omkleedprocedures tot en met het allerlaatste partikel: secuur te werk gaan is een absolute must in deze niche. En dus laten we als cleanroom cleaner niets aan het toeval over. In minutieuze briefings leggen we stap voor stap het werkproces uit, maar geven we ons team ook steeds het waarom van dat proces mee: omdat de veiligheid van de patiënt op de eerste plaats komt. Met een gestandaardiseerde methode zorgen we voor een uniforme en correcte manier van reinigen. Zo maken we schoon schip en elimineren we de kans op contaminatie.

Efficiëntieverhoging

In geen enkele sector is iemand ooit uitgeleerd. Ook binnen de nichesector van cleanroom cleaning is er altijd ruimte voor verbetering. Door de kennis van het bedrijf met specifieke schoonmaaknoden te verbinden met de expertise en input van de cleaners, krijg je betere resultaten. In nauwe cocreatie met ons team én de klant optimaliseren we procedures voortdurend om zo naar de best mogelijke cleaning te streven.

Continuïteit in opvolging

Contaminatie neemt helaas geen verlof. In deze sector is er dan ook geen ruimte voor ‘de schoonmaker is ziek en komt deze week niet poetsen’-momenten. Alleen een strakke timing en invallers wanneer iemand op vakantie is of ziek uitvalt, zorgen voor een optimaal resultaat. Het garanderen van die continuïteit vinden we maar een evidentie bij TRU. Ons team getrainde schoonmakers zorgt voor die constante kwaliteit en professionaliteit. Met ons digitale platform als waterdichte leidraad voor het plannen en opvolgen van werk- en administratieve procedures.

Grondig begeleiden

Het verwijderen van microscopisch kleine deeltjes op de werkvloer vraagt natuurlijk een grondige kennis. Het is niet omdat het er schoon uitziet, dat het ook schoon is. Zorgvuldig opgebouwde knowhow legt een professioneel laagje over het schoonmaken van cleanrooms. Als u zélf nog in de kinderschoenen van een cleanroom staat, is het aangeraden om een expert te contacteren. Personeel- en materialenflow, desinfecteren, reinigingsprocedures, het op de hoogte brengen van uw klanten ... een cleanroom zet u niet in een-twee-drie op. Laat u dus goed begeleiden bij het opstellen van de optimale workflow en een vlekkeloze opvolging.

Referentie in de sector

Regelgeving, grondige briefings, kwaliteitsbewaking, ... Het zijn maar enkele elementen die TRU onderscheidt van een gewoon schoonmaakbedrijf. Met de wetgeving in de ene hand en het juiste materiaal en kennis in de andere hand, zorgen de 50 schoonmaakmedewerkers van TRU voor zuivere resultaten in België en Nederland. Met een open mindset en driemaandelijkse opvolggesprekken met klanten, kiest u met TRU voor een duurzame partner in schoonmaak!

Gaf deze blog stof tot nadenken en wenst u graag meer informatie over onze unieke TRU-methode? Neem dan contact met ons op.