De vijf grootste valkuilen bij cleanroom cleaning

Consultancy   Critical cleaning   TRU academy  

De veiligheid van uw medewerkers, de kwaliteit van uw eindproduct, uw imago als bedrijf … Het spreekt voor zich dat u contaminatie in uw cleanroom absoluut wilt vermijden. Daarom kan die maar beter volgens specifieke normen gereinigd worden.

Een cleanroom reinigen is echter een gecompliceerde taak. Een fout is snel gebeurd, maar niet snel gecorrigeerd. Als specialist sommen we voor u de vijf vaakst voorkomende valkuilen bij cleanroom cleaning op, waarbij u mogelijk nog niet hebt stilgestaan. Herkent u één of meerdere van deze pijnpunten binnen uw bedrijf? Tijd voor actie!

  1. Een foute aanpak

Cleanrooms cleaners reinigen 99 procent van hun tijd onzichtbaar vuil. De juiste reinigingstechniek toepassen is dus essentieel om een smetteloze cleanroom te garanderen. Zijn uw personeelsleden niet voldoende opgeleid en hanteren ze een incorrecte methodiek? Dan stapelt het (onzichtbare) vuil zich op, inclusief hardnekkige bacteriën en groeiende sporen.

  1. De verkeerde mensen op de verkeerde plaats

Een cleanroom reinigen is een heel ander gegeven dan bijvoorbeeld kantoren schoonmaken. Nauwkeurigheid en precisie zijn must-have skills van een bekwame cleanroom cleaner. Zet u de verkeerde werkkrachten in voor deze complexe klus? Dan is de kans groot dat zij geen voldoening halen uit ‘onzichtbaar vuil’ verwijderen. “Pleasure in the job puts perfection in the work”, Aristoteles wist het eeuwen geleden al.

  1. Veel desinfecteren, weinig schoonmaken

Hoe belangrijk desinfectie ook is, het mag niet de hoofdrol spelen bij cleanroom cleaning. Een grondige schoonmaak om al het vuil te verwijderen is de eerste en meteen de belangrijkste stap. Daarna de ruimte desinfecteren is de finishing touch. Dat geldt trouwens ook voor uw handhygiëne: uw handen wassen met zeep is veel doeltreffender tegen vuil en bacteriën dan meermaals een desinfecterende handgel gebruiken.

  1. Ontoereikend materiaal

‘Iets doen is beter dan niets doen’? Integendeel, de verkeerde producten en tools inzetten kan net nog meer verontreiniging veroorzaken. Gebrekkige materialen – zoals onsteriele doeken en mops van een slechte kwaliteit – laten deeltjes achter in de cleanroom en verergeren het probleem. Ook te sterke producten hebben een averechts effect op de schoonmaak. Ze creëren residuopbouw op de oppervlakten, waardoor micro-organismen vrijuit hun gang kunnen gaan.

  1. De omkleedprocedure onderschatten

Kledij houdt de meeste deeltjes die een mens van nature verliest tegen. Cleanroomkledij werkt dus als een soort filter. Het al dan niet hergebruiken van de kledij, de manier van omkleden, de zuiverheid van het omkleedlokaal en ook de logistieke flow bepalen of de omkleedprocedure al dan niet succesvol is. Een juiste procedure kan het aantal deeltjes in de cleanroom aanzienlijk beperken. Onderschat dus nooit de training en kwalificatie van het personeel.

Hoe TRU deze valkuilen omzet naar sterktes?

Als specialist in de sector zijn we ons bewust van de mogelijke fouten bij cleanroom cleaning. Net daarom vinden we het enorm belangrijk dat we:

  • actief medewerkers met het juiste profiel zoeken en inzetten
  • elke medewerker een grondige opleiding geven
  • op maat van de klant werken, ook op het vlak van producten en materialen

Alleen zo kunnen onze cleanroom cleaners volgens de regels van de kunst te werk gaan.

Wilt u deze vijf valkuilen bij cleanroom cleaning vermijden? Plan dan een vrijblijvende kennismakingsafspraak en ontdek wat TRU voor u kan betekenen. Eén ding staat vast: gemoedsrust is goud waard.