Nauwgezet reinigen en desinfecteren voor een onberispelijke cleanroom

Consultancy   Critical cleaning  

Essentiele Stappen en Waardevolle Inzichten

Cleanrooms zijn ontworpen om de kwaliteit van je product te verbeteren en te waarborgen. Het hebben van een cleanroom is één ding, maar het hebben van een cleanroom zonder contaminatie is een ander verhaal! Er zijn voornamelijk 3 zaken die een cleanroom kunnen compromitteren:

 1. Omgeving (5%): Denk hierbij aan het openen en sluiten van deuren, ...
 2. Productieproces (15%): Hierbij spelen zaken zoals productieapparatuur, verpakkingen, ... een rol.
 3. Personeel (80%): Mensen kunnen de grootste bron van verontreinigingen vormen, door bijvoorbeeld de introductie van deeltjes via huidschilfers, beweging, en zelfs gisten.

Om deze risico's te verminderen, is een efficiënt reinigings- en desinfectieprogramma essentieel. Maar liefst 80% van de deeltjes groter dan 25µm wordt niet verwijderd door de luchtstroom, maar vereist daadwerkelijke reiniging.

Reiniging wordt vaak gezien als een onvermijdelijke kost, maar dat is het niet. Reiniging moet worden beschouwd als een waarde toevoegend proces.

Bij het toevoegen van waarde aan je reinigingsproces moeten deze 3 belangrijke criteria in overweging worden genomen:

 1. Begrijp het verschil tussen reiniging en desinfectie:
  • Reiniging en desinfectie zijn twee totaal verschillende dingen. Het is essentieel dat reiniging vóór de desinfectiestap plaatsvindt.
  • Reinigingsmiddelen worden gebruikt om vuil (zoals vuil, stof en vet) van een oppervlak te verwijderen. Het is een cruciale stap vóór de toepassing van een desinfectiemiddel. Als er nog vuilresten op het oppervlak achterblijven, wordt de desinfectiestap minder effectief.
  • Bij het selecteren van reinigingsmiddelen moet worden overwogen dat het neutraal en niet-schuimend is, en compatibel is met het desinfectiemiddel om inactivatie te voorkomen.
 2. Begrijp de soorten desinfectiemiddelen
  • Er zijn verschillende soorten desinfectiemiddelen met verschillende werkingsmechanismen. Begrip van het onderscheid tussen niet-sporicide en sporicidale desinfectiemiddelen is belangrijk.
  • Gebruik omgevingsmonitoringsgegevens bij het selecteren van desinfectiemiddelen om ervoor te zorgen dat zowel levensvatbare als niet-levensvatbare verontreinigingen worden verwijderd.
 3. Gebruik de juiste reinigingstechnieken:
  • De technieken voor reiniging en desinfectie zijn cruciaal. Als reinigingsmiddelen en desinfectiemiddelen niet correct worden gebruikt, zullen gebieden niet effectief worden gereinigd.
  • Gedocumenteerde protocollen of SOP's (Standard Operating Procedures) moeten worden gevolgd, inclusief specifieke stappen zoals dweilen/afnemen met een neutraal reinigingsmiddel, ervoor zorgen dat het oppervlak droog is, desinfectiestap toepassen door dweilen/afnemen, het oppervlak nat houden tot de contacttijd is verstreken, eventueel naspoelen van desinfectansresten met WFI of IPA70%.

Door het reinigings- en desinfectieproces in een SOP vast te leggen, documentatierecords te verstrekken en het personeel hierin te trainen, kun je de efficiëntie van reiniging en desinfectie monitoren met een milieumonitoringprogramma. Als de resultaten niet binnen de aanbevolen actieniveaus of grenzen vallen, suggereert dit een probleem met de reinigings- en desinfectiemiddelen, de frequentie van reinigen of de gebruikte technieken. Bij bevredigende resultaten kun je echter vertrouwen hebben dat de cleanroom daadwerkelijk "schoon" is en je de juiste waarde aan je reinigingsproces hebt toegevoegd.

Heb je hulp nodig bij het toevoegen van waarde aan je cleanroomreinigingsproces? Neem contact op met TRU.